Sjøhus Middelalderparken
Vi har, i samarbeid med Kulturetaten, fått oppdraget med å rekonstruere en sjøbod i Middelalderparken i Oslo. Basert på skriftlige kilder og arkeologiske funn, er sjøboden gjenoppført slik den kan ha fremstått i år 1324. Bygningen er den første av seks planlagte sjøboder som skal stå på et bryggefundament i vannspeilet, i et område hvor funn av bryggefundamenter fra 12-1300-tallet viser at det tidligere har vært sjøboder brukt til lagring og utskiping av varer.
Historisk byggemetode og materialvalg
For å sikre historisk nøyaktighet har prosjektet involvert samarbeid med Riksantikvaren, Norsk Folkemuseum, NIKU og Håndverksenteret Hjerleid. Lafteteknikken som er benyttet, Findalslaft, var en vanlig konstruksjonsmetode i middelalderens Oslo. Tømmeret er nøye utvalgt fra skogområder i Nordmarka, Sørmarka og ved Sognsvann, felt manuelt og fraktet ut med hest, i tråd med historiske metoder.
Opplæring og kunnskapsdeling
Sjøbodprosjektet har hatt et sterkt fokus på formidling og håndverksopplæring. Gjennom Den Kulturelle Skolesekken har 1600 skoleelever deltatt i byggeprosessen, hvor de har lært om tradisjonelle håndverksteknikker og materialforståelse. I tillegg har byggfagstudenter, lærlinger og fagpersoner fra ulike institusjoner vært involvert i arbeidet.
Byggeprosessen
Arbeidet startet våren 2023, da tømmeret ble felt og transportert til Middelalderparken for bearbeiding. Den historiske lokomotivhallen har fungert som laftehall, der de ulike bygningsdelene ble tilvirket og tilpasset. Oppføringen av sjøboden har bydd på både praktiske og logistiske utfordringer, der tunge tømmerstokker på opptil 200 kg har blitt håndtert med både tradisjonelle og moderne metoder.